WNL

Wierd Duk: ‘Een hele generatie is zo overgevoelig dat zij niet tegen kritiek kunnen’

Bewustzijnscoaches en lifestyletherapeuten spelen in op de opkomst van een narcistische en egocentrische generatie. Dat zegt Telegraafjournalist Wierd Duk vandaag in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

“Die therapeuten bevestigen: jij met je emoties bent het middelpunt van het universum,” zegt Duk. Hij ziet het probleem vooral onder studenten. “Er is een hele generatie opgegroeid die zo overgevoelig is dat zij niet meer tegen kritiek kunnen. In Amerika noemen ze dat de snowflakes. Zodra je ze bekritiseert, raken ze zo in de war dat ze zich moeten terugtrekken in hun safe spaces.” Deze safe spaces zijn speciale ruimtes waar studenten zich kunnen terugtrekken als zij zich onveilig voelen door bepaalde sprekers.

Duk ziet een cultus die begon op Amerikaanse universiteiten en nu overwaait naar Nederland. “In Nederland krijgen op dit moment mensen die een andere mening hebben dan de linkse studenten geen platform meer. De Canadese professor Jordan Peterson kwam laatst naar Nederland. Nou dat mocht helemaal niet omdat hij dingen zei die mensen kwetste.”

‘Wie verdedigt straks onze beschaving?’

Duk maakt zich zorgen over de gevolgen die dit heeft voor de toekomst van ons land. “Je kweekt een generatie van hele verwende, narcistische, egocentrische mensen in een wereld die vrij hard is,” zegt Duk. “Die mensen moeten later de beschaving waar wij het over hebben verdedigen. Ik verwacht daar niets van.”

Schrijver Ben Tiggelaar, ook te gast in WNL Opiniemakers, is het eens met Wierd Duk. “Psychologen maken zich ook zorgen dat het aantal mensen met depressie zo enorm toeneemt. Er wordt nog gezegd dat er een aangeboren component zit in depressiviteit. Maar het kan niet zo zijn dat de evolutie ineens zo snel gaat dat ineens veel meer mensen aanleg hebben voor depressiviteit.”

Tichelaar ziet in de wetenschappelijke literatuur dat die depressiviteit toe te schrijven valt aan onrealistische verwachtingen van het leven. “Een van de constateringen van de bekende psycholoog Martin Seligman is dat de verwachtingen van het leven zo overtrokken zijn dat het alleen nog maar tegen kan vallen.”

Door: Redactie

Exit mobile version