WNL

Schilderij met ontblote borst na 26 jaar weggehaald uit rechtbank

Schilderij met blote borst na 26 jaar weggehaald uit rechtbank

Het schilderij Regelrecht van kunstenaars Jan en Joep Gierveld is weggehaald uit de rechtbank van Almelo. Het kunstwerk zou aanstootgevend zijn omdat er een ontblote vrouwenborst op te zien is. Dat meldt RTV Oost.

De afgelopen jaren kwamen er meerdere klachten binnen, zo liet de rechtbank weten. De meest recente klacht kwam van een vrouw die in de rechtszaal zat voor de behandeling van een zedenzaak. De vrouw liet weten zich gekwetst te voelen door de aanblik van het zestien vierkante meter grote doek.

“De inrichting van de rechtbank moet ondersteunend zijn aan onze taak, namelijk onafhankelijke en deskundige rechtspraak,” zo legt de president van de rechtbank uit aan de lokale omroep. “Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij niet begrijpen en er aanstoot aan nemen. Dan doet dat afbreuk aan onze taak en daarom hebben we het weggehaald.”

‘Verleid door de duivel’

Ondanks het grote formaat van het kunstwerk, heeft de rechtbank een nieuw plekje ervoor gevonden. Het hangt nu in een kantoorruimte waar alleen medewerkers komen. Bij het werk zal ook een bordje komen die de betekenis van het schilderij uitlegt. “Een vrouw wordt verleid door de duivel maar weet zich gesteund door iemand met het ‘recht’ in de hand,” zo verduidelijkt een woordvoerder.

LEES OOK: Kunstgalerij verwijdert ‘racistisch’ schilderij van Erdogan met banaan in kont

Door: Redactie

Exit mobile version