WNL

Jihadist Victor D. veroordeeld tot 6 jaar cel: ‘Dit is islamofobie’

Victor D.

De jihadist Victor D. uit Heeten is vandaag veroordeeld tot zes jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie. Hij heeft mogelijk ook gevochten in Syrië.

Islamofobie

Victor meldt aan RTV Oost dat hij zes jaar cel “wel te doen” vindt. Toch noemt hij de straf onterecht. “Ik vind het, in het licht van de zaak Jitse Akse, een voorbeeld van geïnstitutionaliseerde islamofobie”, aldus de jihadist. Hij verwijst naar de zaak van de ex-militair uit Leeuwarden, die niet vervolgd werd voor het doden van IS-strijders in Syrië.

D. liet al eerder weten dat de strafeis van zes jaar cel hem meeviel: “Kat in ’t bakkie.”

Harde bewijzen

Victor D. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij verblijft momenteel nog in Syrië. Op de vergrijpen waar D. voor terecht stond, staat maximaal 15 jaar cel. Omdat harde bewijzen in de zaak ontbreken, krijgt hij nu zes jaar cel.

D. bevindt zich vermoedelijk in de Syrische provincie Idlib. Het is een van de laatste gebieden die nog niet in handen is van de regering Assad. Naast Victor stonden nog veertien Nederlandse jihadisten bij verstek terecht.

Postbode

In 2013 vertrok D., een voormalige postbode, naar Syrië. Hij sloot zich aan bij verschillende milities om te strijden tegen president Assad. Die milities zouden later worden aangemerkt als terroristische organisaties. Hij zou lid zijn geweest van Islamitische Staat en rebellengroep Jabhat al-Nusr. Aanvankelijk zei hij alleen ontwikkelingswerk te doen. Later bekende de jihadist ook te hebben gevochten.

De jihadist heeft al laten weten het liefst terug te willen keren naar Nederland. Of hij dat daadwerkelijk gaat doen, is nog onduidelijk.

Door: Redactie

Exit mobile version