WNL

Per jaar wordt er voor 200 miljoen euro aan stroom gejat voor wietplantages

Jaarlijks wordt er in ons land ongeveer een miljard kilowattuur stroom gestolen voor het gebruik van wietplantages. Dat vertelt Peter Jans-Rat van Enexis in Stand van Nederland, vanavond om 20:25 uur op NPO 2.

Die hoeveelheid energie is voldoende om de stad Den Haag een jaar lang te voorzien van stroom. Het heeft een straatwaarde van ongeveer 200 miljoen euro, aldus Jans-Rat.

De afgelopen jaren neemt stroomdiefstal in ons land af. In 2017 werd er bij 3300 kwekerijen een vorm van stroomdiefstal ontdekt. Een jaar eerder werd dit nog in 4300 kwekerijen ontdekt. In 2016 lag het aantal op 4500.

Naast de financiële schade, brengt het aftappen van stroom grote gevaren met zich mee. Zo ontstaat er vaak kortsluiting. met alle gevolgen van dien. Zo zijn Piet en Klara Emck gedupeerd door een wietplantage van een huurder in hun pand. De schade? 875.000 euro. Lees hun verhaal hier.

De uitzending van Stand van Nederland gaat over de economie achter de productie en handel in hennep en wiet in ons land. Kijk vanavond om 20:25 uur op NPO 2.  

Door: Redactie

Exit mobile version