WNL

Boerkaverbod Nederland binnen handbereik: ‘voldoende steun’

boerkaverbod

Na meer dan dertien jaar discussie lijkt er daadwerkelijk een boerkaverbod te komen in Nederland. Het wetsvoorstel wordt vandaag behandeld in de Eerste Kamer en kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid, schrijft het AD.

Gezichtsbedekkende kleding tast volgens het kabinet het veiligheidsgevoel van mensen aan en belemmert onderlinge communicatie, waardoor de ‘veiligheid in gevaar komt’.

Boerkaverbod: boete 400 euro

Als de wet wordt aangenomen, komt er een boerkaverbod in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. Op het dragen van een boerka in die instellingen komt een boete te staan van maximaal 400 euro.

Het verbod geldt ook voor gezichtsbedekkende kleding als bivakmutsen en integraalhelmen. Ook een niqaab, waarbij de ogen nog zichtbaar zijn, is verboden.

Geen boerkaverbod op straat

Het boerkaverbod is sinds 2005 een heet hangijzer. Een eerder plan om de gezichtsbedekking op straat te verbieden vindt het kabinet in strijd met de vrijheid van godsdienst. In landen als Oostenrijk, Denemarken, België en Frankrijk geldt wél een straatverbod.

LEES OOK: Denemarken gaat boerka’s verbieden

Door: Redactie

Exit mobile version