WNL

Zoveel kost een asielmigrant de Nederlandse schatkist: ‘Dat zijn forse bedragen’

asielmigrant

De bevolking groeit, vooral door immigratie. Wat voor invloed heeft dat op onze economie? Wiskundige Jan van de Beek doet onderzoek naar wat het betekent voor de schatkist als er een immigrant naar Nederland komt. “Uit onderzoek blijkt dat het voor niet-westerse immigranten een negatief sommetje is”, aldus Van de Beek in het radioprogramma Stand van Nederland op NPO Radio 1.

“Je kunt gewoon een sommetje maken wat mensen over hun hele leven bijdragen aan de schatkist, en wat ze ontvangen aan uitkeringen en pensioenen”, zegt Van de Beek. Het CPB bracht in 2003 een rapport uit waarin zij keken naar de kosten van een niet-westerse migrant. “Zij kwamen uit op ongeveer 50.000 tot 100.000 kosten voor de schatkist”, zegt van de Beek.

De wiskundige probeert momenteel in zijn onderzoek onderscheid te maken tussen migranten die naar Nederland komen voor asiel en gezinshereniging, en de degenen die komen voor arbeid of studie. Met name bij mensen die hier komen voor asiel ziet hij een ‘hoge uitkeringsafhankelijkheid’. “De kosten die dat met zich mee brengt zullen veel hoger zijn dan de 50.000 tot 100.000 waar ik het net over had. Dan moet je eerder denken aan een paar ton per persoon.”

Eén miljoen euro

Van de Beek rekent even voor: “Stel dat het sommetje voor de gemiddelde asielzoeker uitkomt op een kwart miljoen. Je hebt één primaire asielmigrant en die neemt ook nog een volgmigrant mee. Dan worden er nog twee kinderen geboren. Als je dan kijkt naar de kosten over twee generaties, dan kom je uit op een bedrag van één miljoen.”

Van der Beek houdt nog wel een slag om de arm: “Dat is een voorzichtige schatting. Dat kan ook veel meer of veel minder zijn, dat moeten we nog uitrekenen. Maar in die orde van grootte moet je denken. Dat zijn forse bedragen.”

Door: Redactie

Exit mobile version