WNL

Twee derde Nederlanders vindt lobbyisten te machtig

Bijna twee derde van de Nederlandse kiezers vindt dat lobbyisten te veel macht hebben in politiek Den Haag. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Omroep WNL.

Lobbyisten zouden te veel invloed hebben op politieke keuzes. Van de 2.500 mensen die zijn gevraagd, was 64 procent het eens met die stelling, achttien procent is oneens. Opvallend is dat een kleine meerderheid het wel als positief beschouwt dat lobbyisten de belangen van burgers en organisaties belangen bij de politiek: 41 procent vindt dit goed, ten opzichte van 39 procent die vindt dat lobbyisten zich beter niet met de politiek moeten bemoeien.

Linkse oppositiepartijen

Vooral de achterban van linkse oppositiepartijen SP en GroenLinks hekelt de invloed van lobbyisten. 87 procent van SP-stemmers vindt dat belangenbehartigers te veel te zeggen hebben, ten opzichte van 84 procent van GroenLinks-stemmers.

Nederlanders die op deze partijen stemmen, zijn ook het minst positief over lobbyisten: iets meer dan een kwart van SP’ers vindt het goed dat lobbyisten belangen behartigen, en een derde van GroenLinks-stemmers is hierover te spreken.

De achterban van de VVD staat het meest positief tegenover lobbyisten. Volgens 60 procent is het een goede zaak dat belangenbehartigers er zijn, maar precies de helft van de achterban vindt dat lobbyisten te veel macht hebben.

Politieke radio-avond

Omroep WNL liet De Hond onderzoeken hoe Nederlanders vinden dat de democratie ervoor staat. Zaterdagavond 2 juni organiseert Omroep WNL een politieke radio-avond Haagse Lobby Special: de staat van de democratie. Met een heus politiek panel en verschillende invloedrijke sprekers bespreken we op NPO Radio 1 hoe burgers invloed uitoefenen, hoe je een succesvolle grassroot-lobby uitvoert, en hoe de democratie ervoor staat op lokaal niveau.

Haagse Lobby is vanavond 2 juni te beluisteren tussen 19.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Exit mobile version