WNL

D66-leden keren zich tegen eigen partij om afschaffen referendum

referendum

Leden van D66 keren zich tegen de tendens bij de landelijke fractie om niet meer enthousiast te zijn voor het referendum.

Dat schrijven vier van hen in de Volkskrant. De groep, die zichzelf Opfrissing noemt, bestaat Boris van der Ham (oud-Kamerlid), Boris van Overbeeke (raadslid Delft),Franca Eurlings (fractievoorzitter D66 Maastricht) en Flip Hoedemaeker(raadslid Zaanstad).

Populisme

De schrijvers prijzen hoe D66 zich vanaf de oprichting inzette voor democratische vernieuwing. “Individuele Nederlanders stonden op grote afstand van de beslissingen die hen aangingen; alles liep via een vast stramien. De afgelopen decennia is dat op veel punten doorbroken.”

Volgens de schrijvers is de drang maar D66 inmiddels een beetje verdwenen: steeds meer leden en stemmers van de partij zouden angst hebben voor referenda uit vrees voor ‘populisme’.

Kanalen naar de macht

“Wij verbaasden ons dat er zelfs geen poging werd ondernomen tot verbetering van de wet, noch een alternatief democratisch instrument werd aangeboden. Zelfs de mogelijkheid om over deze coalitieafspraak een referendum te houden, wordt angstvallig geblokkeerd.”

De schrijvers willen dat D66 teruggaat naar een belangrijke oertaak, namelijk het ‘graven van kanalen naar de macht’.

“Daarom verzetten we ons tegen de conservatieve reflex die nu de mode lijkt. De afstand tussen samenleving en politiek moet worden verkleind, juist méér democratische inspraak is nodig.”

Door: Redactie

Exit mobile version