main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 16 april 2018 — 21:39

Agema reageert op lobby-beschuldigingen: ‘Ik ben beschadigd’

PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt beschuldigingen aan haar adres dat ze zich zou hebben laten beïnvloeden door de geneesmiddelenlobby “heel erg schadelijk”. Dat zei ze zojuist bij WNL Haagse Lobby.

Agema kwam eind vorig jaar op onprettige wijze in de belangstelling te staan in het debat rondom het vergoeden van het geneesmiddel Orkambi, een nieuwe therapie voor mensen die lijden aan taaislijmziekte. Agema bepleitte toen in de media en de Kamer dat het geneesmiddel (kosten: 170.000 euro per jaar per patiënt) vergoed moest worden.

De minister wilde dit niet omdat ze de kosten van het medicijn veel te hoog vond. Agema zei onder meer in het televisie-programma Pauw dat Vertex, de maker van het medicijn, slechts “in één kwartaal” winst zou hebben gemaakt: reden voor haar om aan te nemen dat het bedrijf niet op geld belust was. Deze informatie was onjuist, maar werd ook door anderen in het debat als feit werd geponeerd. NRC Handelsblad suggereerde in een reconstructie dat dit ‘feitje’ mogelijk afkomstig was van Kevin Zuidhof, een lobbyist in dienst van Vertex.

Agema ontkende in Haagse Lobby echter met klem met hem gesproken te hebben. Haar opmerkingen bij Pauw zouden berusten op een misverstand van eigen makelij: ze wilde eigenlijk zeggen dat het bedrijf slechts één kwartaal winst had gemaakt in de periode voorafgaand aan de vergunning van het medicijn Orkambi. Ze voelt zich naar eigen zeggen “beschadigd” door de bewering dat dit haar zou zijn ingefluisterd.

“Ik ben openlijk ervan beschuldigd ‘bellobbyd’ te zijn geweest”, zei Agema. “Dat was niet geval. Wat ik bij Pauw heb gezegd over dat middel en over de fabrikant, dat had ik niet van die lobbyist en dat staat wel zo in de krant. Dat vind ik heel erg schadelijk.”

Agema zei in het algemeen niet afwijzend te staan tegen lobbyisten, maar voegde hieraan toe dat ze informatie die ze van derden kreeg altijd onafhankelijk probeerde te verifiëren.

“Iedereen mag bij mij komen op kantoor, iedereen mag mij informeren over zijn kant van het verhaal uiteindelijk bepaal ik zelf wat ik aan mijn fractie zal voorstellen”, aldus Agema.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer