WNL

Oplichters steeds vaker actief via Whatsapp: ‘Boodschap wordt zo ingepakt dat het vertrouwd overkomt’

Oplichters maken steeds vaker gebruik van Whatsapp om geld af te troggelen van mensen. Door zich voor te doen als een bekende kunnen zij op een slinkse manier geld afhandig maken van mensen.

“Het is een vorm die al heel lang bestaat, vroeger gebeurde dit via e-mail”, vertelt Directeur cybersecurity van Deloitte Inge Philips in Goedemorgen Nederland.

“Ze doen dit op basis van gegevens van social media als Facebook”, aldus Phillips. Op basis van dat soort gegevens maken criminelen een plaatje van hoe iemands leven in elkaar zit, en pakken hun boodschap zodanig in dat het heel vertrouwd overkomt.”

Extra verifiëren

“Het is verstandig om altijd extra te verifiëren”, geeft Phillips mee als tip. “Bel bijvoorbeeld even om te kijken hoe de stem klinkt.” Het wordt aangeraden om het verifiëren via een ander kanaal te doen dan via Whatsapp. “Want dan kan diegene zeggen: ‘ja, natuurlijk ben ik het.'”

“De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie het Electronic Crime Task Force (ECTF) opgericht, tegen deze vormen van oprichting. Dat is een nauwe samenwerking met de banken, maar die leunt vooral op snel signaleren. Als je het niet door hebt is het heel lastig om er iets aan te doen en dat maakt de kans dat je geld terugkrijgt kleiner”, aldus Phillips.

Door: Redactie

Exit mobile version