main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
25 februari 2018 — 14:56

Theo Hiddema: ‘Wij willen van dat ziekmakende racisme-geëtter af’

Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema ziet geen andere manier dan een gang naar de rechter om van ‘dat racisme-geëtter’ af te komen. Dat zei hij vandaag in het tv-programma Business Class.

Volgens Hiddema zullen andere politici nooit toegeven dat Forum voor Democratie niet racistisch is. “Dat vooroordeel koesteren ze, daar doen ze geen afstand van”, zegt Hiddema. “Van de media en de politici moeten we het niet hebben, dus dan maar van de strafrechter.”

Hiddema maakte duidelijk schoon genoeg te hebben van de beschuldigingen van racisme aan het adres van zijn partij. “Wij willen van dat racisme-geëtter af. Het is ziekmakend.”

Tropisch paradijs

Het Kamerlid zei verder dat hij in zijn functie als advocaat met mensen uit allerlei verschillende achtergronden werkt. “Ik kom in huizen van bewaring als geen ander. Als je daar je ogen dicht doet, dan waan je je in een tropisch paradijs. Allemaal exotische talen komen tot je.”

Volgens Hiddema had hij zijn werk nooit kunnen doen als hij daadwerkelijk racistisch zou zijn. “Als je een ding leert in in dat milieu, is het: een kleurtje zegt niks”, zegt Hiddema. “Als ik racist zou zijn, dan ben ik arbeidsongeschikt.”

Wit reservaat

Hiddema ziet zijn nieuwe werkomgeving, de Tweede Kamer, als een ‘wit reservaat’: “Je waant je op de Noordpool.” Dat zijn partij nu van racisme wordt beschuldigd, ziet Hiddema als een gevolg van een verdrongen schuldgevoel. “Als ze in hun eigen tent om zich heen kijken, dan denken ze: wat is het hier wit.”

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug