WNL

Straten in nieuwe Urkse wijk worden vernoemd naar omstreden zeehelden

De gemeenteraad van Urk was het er unaniem mee eens: de straten in de nieuwe wijk Schokkerhoek moeten vernoemd worden naar “helden van weleer”, zoals Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen. Dit meldt Omroep Flevoland.

In Nederland zijn overal scholen, straten, bruggen en tunnels vernoemd naar zeventiende en achttiende-eeuwse zeevaarders en bestuurders. De laatste tijd neemt de kritiek daarop uit sommige hoeken echter toe. Een aantal van hen waren bijvoorbeeld slavenhouders (Johan Maurits) of verantwoordelijk voor bloedig optreden in de voormalige Nederlandse koloniën (J.P. Coen).

Die discussie wordt dus allerminst gevoerd op Urk. “Wij vinden het belangrijk om de zeehelden te blijven eren”, zegt wethouder Gerrit Post van Hart voor Urk in De Telegraaf.

Lees ook: Urkers willen extra straten vernoemen naar ‘helden uit het verleden’

Met de motie wil de lokale partij een signaal afgeven in de discussie over het slavernijverleden van Nederland en de rol van sommige kopstukken daarin. “Een klein deel van Nederland wil van de helden van weleer de boeven van vandaag maken. Wij gaan niet mee met die linkse koers”, zegt Post.

De wijk Schokkerhoek moet ongeveer 1500 woningen krijgen. De bouw begint op zijn vroegst in 2020.

Eerder sprak WNL met Jan Koffeman, fractievoorzitter van Hart voor Urk, de partij die met het initiatief kwam om de straten van de nieuwe woonwijk te vernoemen naar zeehelden:

Door: Redactie

Exit mobile version