main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2018 — 07:00

Dertig miljoen aan buitenlandse boetes niet betaald, Fransen grootste wanbetalers

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) heeft tussen 2013 en 2016 bijna 32 miljoen aan boetes die zijn uitgeschreven aan buitenlandse kentekens niet kunnen innen. Automobilisten uit sommige landen zijn veel ergere wanbetalers dan anderen. Het CDA eist nu dat de minister uitzoekt hoe dat mogelijk is.

Dat de overheid veel geld laat liggen bij buitenlandse incasso blijkt uit cijfers die omroep WNL verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB). De cijfers gaan over verkeersovertredingen op buitenlandse kentekens geregistreerd door vooral digitale handhavingsmiddelen, zoals flitspalen en trajectcontroles.

CDA eist maatregelen: ‘Wij moeten betalen en zij niet’

Buitenlanders die uit Nederland een boete ontvangen, betalen die aanmerkelijk minder vaak dan Nederlanders. Fransen zijn verreweg de grootste wanbetalers. Net iets meer dan de helft van de aan hen uitgeschreven boetes kon in 2016 worden geïnd. In Nederland ligt dit percentage boven de 90 procent. Voor Duitsland en België liggen deze cijfers niet veel lager

CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam vindt deze grote verschillen “superfrustrerend” en heeft aangekondigd de minister hierover te gaan bevragen. “Er zijn landen waar dit veel minder lukt en ik wil weten hoe dat komt”, aldus Van Dam. “Wij moeten wel betalen en zij niet. Dat kan niet.”

Buitenlanders vaker beboet door Europese uitwisseling

Vorig jaar werden ruim een miljoen verkeersboetes uitgeschreven aan bestuurders met een buitenlands kenteken. In totaal bedroeg het boetebedrag 64,2 miljoen euro. De verwachting is dat minstens tien miljoen euro daarvan niet wordt geïnd. Het aantal boetes stijgt al jaren omdat steeds meer landen zich aansluiten bij gegevensuitwisseling onder de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE).

Bestuurders uit Duitsland waren het afgelopen jaar met 432.245 boetes koploper. Op nummer twee staan de Belgen (330.133 boetes), gevolgd door Polen (97.195 boetes). Bestuurders uit Frankrijk bezetten de vierde plaats op de lijst: zij begingen in totaal 70.963 boetes in Nederland.

Er blijven miljoen euro’s liggen

Omdat Fransen het minst terugbetalen kosten de onbetaalde boetes ons wel meer geld. In 2015 liet 48 procent van de Fransen het na de boete over te maken, wat in dat jaar neerkwam op een schadepost van 3,4 miljoen. In 2016 werd de Nederlandse staat 2,9 miljoen euro onthouden door Franse bestuurders.

De afgelopen jaren werd gemiddeld ongeveer een kwart aan uitgedeelde boetes niet terugbetaald. Als dit percentage zich doorzet in 2017, het jaar waarvan de inningscijfers nog niet bekend zijn, dan komt het erop neer dat de Nederlandse staat het afgelopen jaar minimaal 10 miljoen euro aan boetes niet zal kunnen innen.

Dit zijn de grootste wanbetalers (2016)

 

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer