main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De lijn 38 rijdt vanaf halte Molenwijk in Noord de stad in. Foto: Google Maps.
14 januari 2018 — 13:24

Politie doet onderzoek naar racistische buschauffeur: ‘Marokkanen mochten niet mee’

Dounia (14) rijdt elke dag met de lijn 38 van en naar school in Amsterdam-Noord. Op 21 november was ze echter niet welkom in de stadsbus. De chauffeur zei dat hij haar “soort mensen” niet in zijn bus wilde, en probeerde haar en een ander Marokkaans-ogend meisje de toegang tot de bus te ontzeggen.

Pas toen een vrouw uit solidariteit dreigde de bus te verlaten koos de chauffeur eieren voor zijn geld en besloot hij de meisjes alsnog tot de bus toe te laten, zo vertelt moeder Aicha aan WNL. De politie neemt de zaak hoog op en doet nog steeds onderzoek.

‘Je blijft altijd Marokkaan’

“Mijn kinderen spreken niet eens Marokkaans!”, zegt Aicha (41), die al bijna haar hele leven in Nederland woont. “Het voelt als een wake-up-call. Nederland ziet ons gewoon als buitenlanders: je blijft altijd Marokkaan.”

Moeder Aicha deed dezelfde dag nog melding van het incident bij het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB en deed ook aangifte van discriminatie bij de politie. Omdat er een camera in de bus hangt en ze de precieze tijd kon aangeven dat haar dochter was ingecheckt, dacht ze dat de zaak snel zou zijn opgelost. Bijna twee maanden later wacht ze echter nog steeds op een adequaat antwoord van het GVB.

GVB kan chauffeur niet vinden

Volgens dochter Dounia was de chauffeur “een grotere Hollandse man met kort haar.” Het GVB zegt echter dat er niemand op de lijn reed die aan dat signalement voldoet. “Wij zijn bekend met deze melding en zijn geschrokken van dit verhaal. Iedereen is bij ons welkom”, laat woordvoerder Nathalie Grotenhuis weten. “Wij hebben, zoals wij altijd doen bij klachten of incidenten, gelijk intern onderzoek gedaan.” Het GVB sprak met vier bestuurders, maar kon de camerabeelden niet op tijd bemachtigen. (Deze worden automatisch vernietigd uit privacyoverwegingen.) De GVB wil de moeder daarom nu uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.

De politie is echter nog niet klaar met de zaak. Deze laat bij monde van een woordvoerder weten dat het onderzoek nog steeds gaande is. Mogelijk worden er nog chauffeurs gehoord.

‘Mijn dochter verzint zoiets niet’

Aicha twijfelt geen seconde aan het verhaal van haar dochter. “Ik ken haar, en zoiets verzint ze niet”, zegt Aicha. “Maar daarbij: als het niet waar was dan kon de GVB dit toch ook makkelijk ontkrachten?”

Aicha is teleurgesteld dat het zo lang duurt voordat de kwestie is opgelost en is daarom inmiddels zelf op zoek naar getuigen van het incident. Een oproep in een Amsterdamse Facebookgroep kreeg binnen een dag tientallen reacties. Ze wil vooral de vrouw spreken die haar dochter te hulp schoot. “Ik wil haar graag bedanken.” Ze wil dat de chauffeur ontslagen wordt. “Zo iemand hoort niet op de bus te zitten.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer