WNL

Aandeelhouders vroegen kabinet niet om afschaffen dividendbelasting

Aandeelhouders staan helemaal niet te springen om de beslissing van het kabinet-Rutte III om de dividendbelasting af te schaffen. Dat zei althans Rients Abma, directeur van belangenbehartiger Eumedion in het WNL-programma Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Wij hebben daar niet actief voor gelobbyd,”  aldus Abma, die ook buitenlandse aandeelhouders vertegenwoordigt. “Wij zouden liever hebben gehad dat er niets over beschermingsconstructies voor bedrijven in het regeerakkoord was gekomen. Wat ons betreft had het afschaffen van de dividendbelasting ook niet gehoeven.”

De opmerking van de lobbyist is opvallend, omdat de coalitie juist aangeeft dat het afschaffen van de dividendbelasting, een van de meest besproken maatregelen in het regeerakkoord, buitenlandse aandeelhouders zou aantrekken: het zou ten gunste gaan van het Nederlandse vestigingsklimaat.

Het afschaffen van de dividendbelasting kost 1,4 miljard euro, maar volgens het kabinet zal de maatregel voor nieuwe werkgelegenheid zorgen. Bovendien kan Nederland zo haar concurrentiepositie verbeteren.

Abma vertegenwoordigt constitutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Zijn cliënten bezitten een kwart van de uitstaande aandelen in Nederlandse beursfondsen. Toch heeft hij vanuit zijn achterban nooit de oproep gehoord om de dividendbelasting te verlagen of af te schaffen.

“Ik heb niemand van onze kant horen pleiten voor het afschaffen van deze belasting, of horen zeggen dat dat nou een enorme bottleneck is om in Nederlandse beursondernemingen te beleggen,” aldus Abma.

Door: Redactie

Exit mobile version