main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
WNL Haagse Lobby (radio) - 28 december 2017 — 17:53

Nieuw schandaal bij Raad van Europa: parlementariërs lobbyen in ruil voor geld

De corruptieproblemen bij de Raad van Europa (RvE) blijken nog lang niet opgelost. Een eerder aangekondigd onderzoek naar corruptie onder leden van de Raad is verlengd, en een Brits lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa wordt nu ook verdacht van corruptie.

De afgelopen jaren hebben het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) en de Duitse sociaaldemocraat Frank Schwabe voor een grootschalig onderzoek gepleit. Sinds vorig jaar zijn tal van leden van de Raad opgestapt toen bleek dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

De prestigieuze denktank European Stability Initiative sloeg deze week opnieuw alarm over corrupte leden, die ditmaal zouden zijn omgekocht door de voormalige regering van Macedonië. De Britse oud-parlementariër Robert Walter, tevens lid van de Parlementaire Vergadering, zou in ruil voor geld hebben gelobbyd voor de voormalige regering van Macedonië.

Volgens ESI ‘verdedigt Walter autocratische landen’ maar wat graag in de Raad van Europa. Hij zou al meerdere keren op de bres hebben gesprongen voor Azerbaijan. Van het Macedonische regime zou hij 7.000 euro per maand hebben ontvangen om het voor het land op te nemen in de Raad. Dat blijkt uit een contract tussen Walter en de voormalige regeringsleiders in Macedonië uit oktober 2016.

De afgelopen jaren werden diverse leden beticht van omkoping door het regime van Azerbaijan. Hoewel de Raad van Europa mensenrechten in Europa moet bewaken, is het Kaukasus-land nooit op de vingers getikt om mensenrechtenschendingen waarover hulporganisaties alarm sloegen. Diverse leden van de Raad zouden het land in bescherming hebben genomen in ruil voor diamanten en miljoenen euro’s. Azerbaijan werd dan ook snel beschuldigd van ‘kaviaardiplomatie’.

Ook in 2018 zegt CDA-Kamerlid Omtzigt zich te willen inzetten tegen omkoping in de Raad van Europa. In het politieke radioprogramma Haagse Lobby van Omroep WNL op 1 januari, vertelt Omtzigt meer over zijn werk als Kamerlid en zijn plannen voor 2018. Haagse Lobby is ‘s maandags tussen 20.30u en 21.30 te beluisteren op NPO Radio 1.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer