WNL

Oud-chef MIVD: ‘Sleepwet nodig voor bestrijding nepnieuws’

Pieter Cobelens, voormalig chef van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), vindt dat de zogenoemde ‘sleepnetwet’ essentieel is voor de bestrijding van nepnieuws. Dat zegt Cobelens tegen Omroep WNL.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals de wet officieel heet, geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden om data te onderscheppen. Tegen de Wiv is veel kritiek, omdat volgens tegenstanders data van onschuldige burgers straks in handen van de MIVD en AIVD kan komen.

“Ik ben een van de weinigen die vindt dat de Wiv nog niet eens ver genoeg gaat”, stelt Cobelens tegen Omroep WNL. De oud-MIVD-directeur is van mening dat de veiligheidsdiensten alleen met genoeg informatie valse berichtgeving kunnen bestrijden. Ook in de strijd tegen terrorisme is de informatie die de inlichtingendiensten via de Wiv kunnen vergaren van groot belang, volgens Cobelens.

Nederland ook doelwit nepnieuws

Vorige maand maakte minister Kajsa Ollongren nog bekend dat Nederland wel degelijk doelwit is geworden van nepnieuws. Tegenstanders proberen zo onder meer de politieke besluitvorming in ons land te verstoren.

LEES OOK: Minister Ollongren: ‘We gaan Facebook ter verantwoording roepen’

Volgend jaar, op 21 maart, wordt er een referendum gehouden over de sleepwet.

Door: Redactie

Exit mobile version