WNL

Prins Laurent krijgt straf van eigen regering: 46.200 euro boete voor wangedrag

De regering van België heeft vandaag laten weten de dotatie die Prins Laurent van de overheid ontvangt in 2018 te verlagen met 15%. De prins, die vaker in opspraak is, bracht namelijk een bezoek aan de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Hij had hiervoor geen toestemming van de premier gevraagd, zoals de wet vereist.

De prins krijgt elk jaar zo een 308.000 euro. De boete komt dus neer op 46.200 euro, zo weet de Standaard. In Nederland krijgen alleen de koning, zijn vrouw en prinses Beatrix een uitkering. De toelages hier zijn wel stukken hoger: de drie krijgen tezamen meer dan 8 miljoen euro per jaar.

Eerder dreigde de prins via zijn advocaat met een rechtszaak als een deel van zijn dotatie zou worden ingetrokken. Volgens hem is de boeteregeling in strijd met de mensenrechten, omdat deze de prins tot “sociaal isolement” veroordeelt. Of hij dat dreigement waar maakt is voorlopig onduidelijk. De advocaat van de prins heeft laten weten eerst nader onderzoek te willen doen.

Het parlement moet nog instemmen met de boete. Het is de eerste keer dat de regering van het middel gebruik maakt.

Door: Redactie

Exit mobile version