WNL

‘Zij willen een zeemacht van Europa die immigranten tegenhoudt’, Rutte wil iets anders

De 28 Europese regeringsleiders komen vandaag bijeen om onder andere immigratie naar ons continent te bespreken, in het bijzonder die vanuit Afrika. CDA-leider Sybrand Buma pleitte vandaag in Goedemorgen Nederland voor een langetermijnoplossing voor dit groeiende probleem.

“We zien zo nu en dan de bootjes uit Afrika in grote aantallen komen”, zei Buma.  “Dat is een situatie die Nederland, maar ook Europa, op de lange termijn niet aan kan.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher onderschreef de noodzaak voor een Europese regeling op het gebied van migratie, maar gaf aan ook oog te hebben voor andere zaken dan de beperking van de toestroom. “Het gaat bij migratie nooit om één doel,” zei Asscher. “Het gaat om het bieden van veiligheid, maar ook om het draagvlak en absorptievermogen.”

Volgens Elsevier-journalist Syp Wynia, vanochtend studiogast bij Goedemorgen Nederland, is het conflict over migratie binnen Europa vooral één tussen oostelijke en westelijke lidstaten. “In Oost-Europa is het: wij willen niet die verdeling. Zij willen een zeemacht van Europa die immigranten tegenhoudt,” zei Wynia. Volgens Wynia zitten Nederland en Duitsland in een ander kamp. Hij sprak ook de vrees uit dat de Europese leiders “de vlucht naar voren” zouden nemen en Europese bevoegdheden zouden uitbreiden, tegen de wil van de bevolking.

Door: Redactie

Exit mobile version