De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag in de Franse hoofdstad Parijs hard uitgehaald naar Iran en Turkije. Ook zei hij dat hoe eerder de Palestijnen de realiteit accepteren dat Jeruzalem hoofdstad van Israël is, hoe sneller er vrede zal zijn. Dat meldt het ANP.

Netanyahu uitte felle kritiek op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die dit weekend Israël een “terroristische staat” had genoemd die “kinderen vermoordt“. Netanyahu zei het niet gewend te zijn lessen te krijgen “over moraliteit van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen Turkije, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontlopen en die terroristen helpt, waaronder in Gaza, om onschuldige mensen te doden.”

Daarnaast liet Netanyahu weten het niet te tolereren dat Iran probeert militaire bases op te richten in Syrië met het doel Israël te vernietigen.

De Israëlische premier sprak tijdens een persconferentie in het bijzijn van de Franse president Emmanuel Macron, aan wie hij een bezoek brengt.

Macron heeft alle bedreigingen aan het adres van Israël veroordeeld. Maar zei ook het besluit van de Verenigde Staten om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen te veroordelen.

Macron drukte Netanyahu op het hart om ,,vrede een kans te geven” en ,,een gebaar te maken richting de Palestijnen”. Als mogelijke handreiking noemde hij het stilleggen van de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.