WNL

Commandant der Strijdkrachten wil dat inwijdingsrituelen in leger blijven

Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, vindt dat de ontgroening moet blijven bestaan en dat we niet moeten doorschieten in de discussie. Dat zei de luitenant-admiraal vanochtend in het programma WNL Op Zondag op NPO 1. Bauer: “De excessen moeten stoppen, maar de inwijdingsrituelen hebben een functie. Het is hartstikke belangrijk dat mensen worden gevormd voor dit beroep, zowel mentaal als fysiek”.

De ontgroening – een stevige periode van een week of twee bij een militaire opleiding – is volgens Bauer bedoeld om van allerlei vakindividuen een groep te maken, om uiteindelijk samen klaar te staan en door dik en dun met elkaar te vechten. Bauer: “In ons beroep wordt er verwacht van ons dat we – in het ultieme geval – bereid zijn dood te gaan. Daar moeten mensen op getraind worden. Het gaat over fysieke en mentale training van mensen, vorming. Het is hartstikke belangrijk dat mensen worden gevormd voor dit beroep.”

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is als oud-officier zelf ook ontgroend: “Ik heb wel poses aangenomen waarvan ik nu denk: goed dat daar geen foto’s van zijn gemaakt”. Volgens hem zit het grootste probleem bij de spontane ontgroeningen waar vaak ook alcohol mee gemoeid is. Knops: “De voorbeelden die u nu noemt (red: KMA / Luchtmobiele Brigade) zijn volstrekt onacceptabel”.

Luitenant-admiraal Rob Bauer trad op 5 oktober jongstleden aan als Commandant der Strijdkrachten. De opperbevelhebber gaf in zijn speech toen aan dat Defensie ‘op zijn tandvlees’ zit. Op de vraag of de situatie echt zo erg was antwoordde Bauer: “Ja, het was zo ernstig. Ik ben blij dat we met het geld dat nu beschikbaar wordt gesteld weer uit het dal kunnen klimmen”.

Staatssecretaris Knops zegt dat het uiteindelijke doel is de NAVO-norm van 2% van het BBP te halen: “Ik ben blij met het extra geld dat er nu is en weet hoe hard het nodig is. Die opgaande lijn moet ook doorgezet worden na dit kabinet. 2% van ons BBP besteden aan Defensie is het doel. De krijgsmacht is nog lang niet op orde.”

Door: Redactie

Exit mobile version