WNL

‘Omtzigt er mogelijk ingeluisd door de Russen’

Volgens Elsevier Weekblad-journalist Syp Wynia ontstaat het beeld dat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt er is ingeluisd door de Russen. Dat zei hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij is te gretig geweest en heeft dit nepnieuws te snel tot zich genomen”, aldus Wynia.

Dit weekend publiceerde het NRC een artikel waaruit bleek dat Pieter Omtzigt een Oekraïense nepgetuige naar voren schoof bij een bijeenkomst voor nabestaande van de MH17-ramp. De CDA-politicus besloot daarom gisteren het dossier neer te leggen. Wynia vindt dat jammer. “Omtzigt is een bijtertje en heeft kennis van zaken.”

‘Slachtoffer van de Russen’

Vanmorgen viel er in De Telegraaf te lezen dat het nieuwe kabinet de strijd aangaat met nepnieuws. In een brief die vandaag naar de Tweede Kamer wordt verstuurd, waarschuwt minister Ollongren voor de Russen. Die zouden geprobeerd hebben het democratische proces in ons land te beïnvloeden. “Van dat land weten we het, maar we moeten er niet van uitgaan dat het alleen Rusland is”, aldus Ollongren.

Oekraiense asielzoeker

Wynia denkt dat Omtzigt ook slachtoffer is geworden van de Russen. “Dat beeld lijkt nu te ontstaan”, zegt hij. “Hij is benaderd door een Oekraïense asielzoeker die vertelde dat hij ooggetuige was geweest van de MH17-ramp.” De man zou onder meer hebben verteld dat hij Oekraïense vliegtuigen in de buurt van het toestel had gezien. Volgens Wynia is het niet ondenkbaar dat de Russen de man naar voren hebben geschoven.

Door: Redactie

Exit mobile version