WNL

Barend over Brandt Corstius: ‘Ik kan me niet voorstellen dat Jelle dit verzint’

Frits Barend heeft vanmorgen bij het NOS Radio 1 Journaal gereageerd op de tv-uitzending van Pauw, waar Gijs van Dam gisterenavond ontkende Jelle Brandt Corstius te hebben verkracht. Barend vertelde dat hij vandaag nog met een persoon praat in de zaak.

“Het is nu zijn keuze om er mee naar buiten te treden en dat mag hij”, aldus Barend over het tv-optreden van Van Dam. “Ik ben geen expert op het gebied van seksueel misbruik, maar ik moet de eerste aanrander nog tegenkomen die zegt: ‘Ja, natuurlijk. Dat heb ik gedaan.’ Dat hij ontkent lijkt mij logisch.”

Toch wil Barend daar niet mee zeggen dat Van Dam schuldig is. “Maar wat voor belang zou Jelle er bij hebben om dit te doen? Ik kan me niet voorstellen dat je dit verhaal verzint.” Volgens Barend was er geen machtsverhouding bij Villa BVD, het programma waar zowel Van Dam als Brandt Corstius werkzaam waren. “Als het nodig was sjouwden Henk en ik ook een kabel. Wij wilden geen hiërarchische verhouding.”

Kleine groep mensen

Barend vindt het knap dat Jelle de naam niet zelf naar buiten heeft gebracht. Daardoor wist maar een klein groepje mensen om wie het ging. “Bij Trouw. Terecht ook, want zij hebben om commentaar gevraagd. Maar hij was ook bekend bij Henk van Dorp en mij, want Jelle heeft mij ingelicht.” Ze maakten toen onderling de afspraak om de naam niet naar buiten te brengen.

Brandt Corstius spoorde in een oproep aan mensen die ook slachtoffer waren geworden zich te melden. Barend vertelde vanmorgen dat hij nog een gesprek heeft met een ander persoon. “Maar het kan net zo goed dat daar niks uitkomt.” Hij baalt ontzettend van de situatie. “We hebben altijd gezorgd voor een vrouwvriendelijke werkomgeving. Vrouwen moesten zich veilig voelen. We hebben nooit gedacht aan mannen, heel naïef.”

Door: Redactie

Exit mobile version