WNL

Thierry Baudet: ‘Sleepnetwet laat zien waarom referendum nodig is’

Thierry Baudet, Fractieleider van het Forum voor Democratie, vindt de sleepnetwet hét voorbeeld van waarom referenda zo nuttig en belangrijk zijn. Dat zei hij vanochtend in het programma WNL Op Zondag op NPO 1.

Het referendum is volgens Baudet een manier voor kiezers om zich uit te spreken over onderwerpen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen niet aan bod kwamen. Het eventuele referendum over de zogenoemde sleepnetwet ziet Baudet als hét voorbeeld van een kwestie waarbij een referendum uitkomst biedt. Met de sleepnetwet, officieel de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, mogen inlichtingendiensten op grote schaal online informatie van burgers te verzamelen.

Enorme impact

Baudet: “Die wet heeft een enorme impact op onze privacy en het leven van iedereen in Nederland. De wet was voor de verkiezingen helemaal geen issue, maar het werd na de verkiezingen – toen mensen hun stem al hadden uitgebracht – ineens belangrijk. Ik wil hier dus een goed debat over voeren. Ik wil voor- en tegenstanders zien clashen! Juist daarom is het belangrijk dat we ons allemaal moeten gaan intekenen voor het referendum”.

Verkiezingsbeloften

Baudet ziet het referendum ook als een controlemechanisme om politici te houden aan hun verkiezingsbeloften. “Je ziet keer op keer dat alle verkiezingsbeloften een paar dagen na de verkiezingen al niets meer waard zijn,” zegt Baudet. “Het idee dat je vier jaar lang een beetje je gang kan gaan in Den Haag is totaal achterhaald.”

Door: Redactie

Exit mobile version