WNL

Vijf jaar cel geëist voor vuurwerkbom bij Somalisch gezin: ‘Blank is beter!’

Het OM heeft vrijdag vijf jaar cel geëist tegen een 22-jarige man uit Pannerden (Gelderland). De man plaatste in 2015 een vuurwerkbom bij het huis van een Somalisch gezin. Dat meldt het AD.

Bom naast voordeur

De man bevestigde de bom aan het raam naast de voordeur en stak hem vervolgens af. De politie vond bij de woning ook pamfletten met racistische teksten. Op de pamfletten stond onder andere ‘Blank is beter!’ en  ‘Allochtonen moeten weg hier!’

Asielzoekerscentrum

De verdachte ontkent iets te maken hebben met de bom en de pamfletten. Volgens de man ging hij alleen posters ophangen bij barakken waar mogelijk een asielzoekerscentrum zou komen.

Het OM vindt dat het plaatsen van de bom wel degelijk bewezen is. Ook vindt de officier van justitie dat de pamfletten impliceren dat niet-blanken minderwaardig zijn. Daarmee zou de man hebben opgeroepen tot geweld tegen allochtonen.

Tegenstrijdige verklaringen

De advocate van de man eist vrijspraak. Haar cliënt zou niet de opzet hebben om te discrimineren op ras. Ook wijst zij erop dat de getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn. Onder meer verklaringen over de vluchtroute van de wegrennende verdachte zouden niet overeenkomen. Daarnaast verwijt de advocaat het OM dat een mogelijke tweede verdachte de hand boven het hoofd wordt gehouden, omdat hij de zoon is van een politieagent.

 

Door: Redactie

Exit mobile version