WNL

Minister Hennis ‘niet schuldig’ aan problemen bij Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is wel verantwoordelijk, maar niet schuldig aan de dood van twee militairen die vorig jaar omkwamen bij een oefening op missie in het Afrikaanse Mali. Dat zei luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif zojuist bij WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

‘Ook militaire en ambtelijke leiding verantwoordelijk’

“Laten we niet het politieke damspel spelen van: ‘wie is er nou verantwoordelijk voor?'”, zei De Kruif.  “Het is is duidelijk wie daar verantwoordelijk voor is: dat is deze minister. Maar kun je die ook de schuld geven van een proces dat al 15, 20 jaar aan de gang is en waar wij allemaal verantwoordelijk voor zijn: de militaire leiding, de ambtelijke leiding, de bestuurlijke leiding en de politieke leiding?”

De Kruif laat hiermee een aanmerkelijk ander geluid horen dan sommige van zijn voormalig collega’s. Zo werd vanochtend bekend dat een aantal commando’s het Ministerie van Defensie voor de rechter willen slepen omdat ze de ambtelijke en politieke top dood door schuld verwijten.

De Kruif erkende wel dat er ernstige problemen zijn bij Defensie. De vraag of de strijdkrachten klaar zijn voor de toekomst beantwoorde hij met een onomwonden “nee”. Volgens de gewezen luitenant-generaal zijn die echter vooral het gevolg van jarenlange bezuinigingen die gepaard ging met een groeiende druk op het defensieapparaat. De Kruif pleit daarom voor een heroverweging van de krimp die Defensie heeft doorgemaakt. “We moeten terug naar de basis: wat waren de uitgangspunten van de reductie, het kleiner worden, en klopt dat allemaal wel?” Meer geld voor Defensie zou veel soelaas bieden, aldus De Kruif.

Door: Redactie

Exit mobile version