WNL

Nederland loopt achter: ‘Geef partners een maand betaald verlof’

Als het aan onderneemster Nina Pierson ligt komt er een maand betaald partnerschapsverlof in Nederland in plaats van de twee dagen die partners nu krijgen. Dat zei zij vannacht in het WNL-programma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. “Hoe kan het dat we in Nederland zo ver achterlopen?”, vraagt ze zichzelf af. Pierson startte daarom een petitie.

Op dit moment krijgt een partner van iemand die is bevallen twee dagen betaald verlof en in 2019 worden dat er vijf. “Toen ik hoorde dat ze in landen als Portugal, Frankrijk, Engeland en Duitsland praten over een half jaar of jaar partnerschapsverlof dacht ik: hè, hoe kan het dat Nederland zo achterblijft?”

Niet gelijk naar kosten kijken

Natuurlijk snapt Pierson dat een dergelijke wet geld kost, maar dat is volgens haar niet het eerste waar naar gekeken moet worden. “Kijk eerst op wat voor terreinen het winst kan boeken. In landen waar het gebeurt hebben vrouwen gemiddeld een hoger salaris, wordt het welzijn van werknemers positiever gemeten en de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is meer gelijk getrokken.”

In Nederland gaan we er volgens Pierson van uit dat vrouwen huismoeders zijn door partners maar twee dagen verlof te geven. “Maar vrouwen zijn nu ook aan het werk.” Inmiddels hebben bijna 18.000 mensen de petitie van Pierson ondertekend. Als ze 20.000 handtekeningen heeft opgehaald, gaat ze de petitie aanbieden aan een Tweede Kamerlid.

Door: Redactie

Exit mobile version