WNL

In Tsjetsjenië wordt gejaagd op homo’s: ‘Het is een sport geworden’

Arthur is homoseksueel en vluchtte daarom uit Tsjetsjenië. Via Moskou en Istanbul kwam hij in Nederland terecht. “Soms denk ik dat het beter was geweest dat ‘ze’ me wel te pakken hadden gekregen en me hadden vermoord”, vertelt Arthur in gesprek met Metro.

Met ‘ze’ bedoelt Arthur zogenoemde homojagers in zijn geboorteland. “Het is voor ons levensgevaarlijk. Het is een sport geworden om ons op te jagen, te vernederen en te martelen”, aldus Arthur, die binnenkort een verblijfsvergunning krijgt in Nederland. “Ik werd ooit door gewapende mannen overvallen en zeven uur lang vastgehouden. Alleen was het toen nog geen beleid en lieten ze me later vrij. Het was voor die gasten puur vermaak.”

Arthur was verloofd met een vrouw en heeft soms spijt dat hij niet in de kast gebleven is. “Dat toneelstukje had ik mijn hele leven vol kunnen houden. Dan was ik de enige die ongelukkig zou zijn geweest. Nu is iedereen ongelukkig en loopt iedereen gevaar: ik, maar ook mijn familie.”

“Homoseksualiteit wordt in Tsjetsjenië beschouwd als een ziekte die door behandeling te verhelpen is”, vertelt Arthur. “Mijn familie denkt er ook zo over, ik denk niet dat ze me ooit zullen accepteren om wie ik ben.”

Door: Redactie

Exit mobile version