WNL

Wie sterft voor zijn 80e sterft in 40% van de gevallen door roken

Vier op de tien overlijdensgevallen voor de leeftijd van 80 jaar wordt in Nederland veroorzaakt door roken. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in samenwerking met het Trimbos-instituut.

Vooral zware rokers gaan veel eerder dood: een op de vier haalt zelfs zijn of haar 65ste verjaardag niet. Gemiddeld is de levensverwachting van zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag) dertien jaar korter dan mensen die nog nooit een sigaret hebben opgestoken. Matige rokers (dagelijks, maar minder dan 20) sterven negen jaar eerder.

Ook ‘lichte rokers’ (minder dan één sigaret per dag) gaan eerder dood: elf procent haalt daar de 65 niet. Ter vergelijking: bij mensen die nooit roken is dat ‘slechts’ zeven procent.

Kanker voornaamste doodsoorzaak

Volgens het CBS is longkanker de voornaamste doodsoorzaak bij rokers. Maar ook hart-, vaat- en ademhalingsziekten komen vaker dan gemiddeld voor.

Overigens daalt het aantal rokers in Nederland al jaren. Vijftien jaar geleden was nog zo’n tien procent van de bevolking een zware roker, nu is dat nog vier procent. Het aantal matige rokers is ook gedaald: van 18 naar 14 procent.

Het enige percentage dat niet daalt, is het aantal mensen dat af en toe een sigaret opsteekt. Dat getal schommelt al jaren tussen de vijf en zes procent.

Door: Redactie

Exit mobile version