WNL

Deze Afghaanse heeft een boodschap voor immigranten: ‘Stop met klagen’

Masoumah Hosseini (31) kwam op haar vijftiende uit Afghanistan naar Nederland toen haar ouders moesten vluchten voor de Taliban. Ze sprak geen woord Nederlands en moest naar eigen zeggen “op nul beginnen”. Toch wist ze zich op te werken tot bedrijfsadviseur en Statenlid voor de VVD. Ze heeft nu een boodschap voor alle andere immigranten in Nederland: “Als het mij al lukt om succes te hebben, dan moet je als Marokkaan, Turk of Surinamer van de derde generatie toch helemáál niet klagen over kansen? Klagen tast je zelfvertrouwen aan en leidt al snel tot de overtuiging: het lukt toch niet. Ik zeg: het lukt wél.”

‘Het ligt niet aan islam, maar aan de slachtofferrol’

De Telegraaf publiceert vandaag een uitgebreid interview met de Afghaanse in het kader van hun serie over Islam in Nederland. Haar ouders zijn moslim, maar moesten voor hun leven vrezen toen de fundamentalisten in Afghanistan hen in het vizier kregen, nadat haar moeder een meisjesschool had opgezet.

Hosseini vormt in de discussie over moslims in Nederland een opvallend tegengeluid: ze wijt de problemen met de integratie in Nederland niet aan islam maar aan een “cultuur van slachtofferschap”. Hosseini vindt discriminatie in Nederland zeker een probleem, maar ze meent niet dat er sprake is van institutionele achterstelling. Zij trekt fel van leer tegen immigranten die de wettelijke bescherming tegen discriminatie onvoldoende vinden. “Als je niet naar de rechter wilt, zijn er antidiscriminatiebureaus, met subsidie van de Nederlandse overheid. Wat wil je nog meer? Nóg meer subsidie?”

‘Laat je niet als slachtoffer behandelen’

Volgens Hosseini moeten immigranten hun succes vooral op eigen kracht behalen. Ze ziet haar eigen ervaring als exemplarisch. “Ik wilde niet alleen snel kunnen lezen, ik wilde accentloos kunnen spreken. Telkens stelde ik mezelf nieuwe doelen, maar om die te halen, moest ik wel telkens uit mijn ’comfortzone’ stappen.”

Het mooie aan Nederland is dat het kansen biedt voor wie wil, zo zegt Hosseini. Ze roept allochtonen daarom op die kansen te pakken. “Laat je niet als slachtoffer behandelen. Doe mee. Wees dankbaar voor de welvaart en voor de kansen die dit land je biedt.”

Door: Redactie

Exit mobile version