WNL

Christelijke Utrechtse school sluit vrijdag vanwege Offerfeest

Steeds meer Utrechtse leerlingen krijgen vrijdag vrij vanwege het Offerfeest. Het is voor het eerst Utrechtse scholen hun leerlingen en leraren op grote schaal een vrije dag geven voor een islamitisch feest. Andere jaren kregen leerlingen al vrij als ze er om vroegen, maar nu krijgen ook de leraren vrij.

Veel scholen geven op voorhand hun leerlingen al vrij en weer andere scholen geven vrij als ze er om vragen en hun ouders toestemming geven. Op veel scholen hebben de leraren een studiedag. Voor het eerst is het Gregorius College in Utrecht de gehele dag gesloten.

‘Islamitische leraren vroegen ook vrij’

“Lesgeven heeft niet zoveel zin als een groot deel van de leerlingen er niet is. Leraren hadden vorig jaar een studiedag”, zegt rector Nynke Gerritsma van het Gregorius tegen het AD. “We merkten dat ook veel van onze islamitische leraren op die dag een vrije dag vroegen. Dat mag, maar op een studiedag is het juist belangrijk dat iedereen er is om gezamenlijk het beleid uit te zetten. Dit jaar is daarom de hele school maar dicht.”

Ook vrij op Goede Vrijdag

Bij het Globe College moeten de leraren wel op komen dagen. Als islamitische leraren vrij willen, mag dat wel volgens de rector van het Globe College. “Het Offerfeest is, net als het Suikerfeest, een serieuze religieuze feestdag.” Hij wil ook nog aanstippen dat het schooljaar in de regio Utrecht extra lang is en dat ze daarom de mogelijkheid hebben om extra vrije dagen te geven, zoals ook met Goede Vrijdag.

Zowel de rector van het Globe als die van het Gregorius vinden het normaal dat de leerlingen vrij krijgen. Juist omdat het zelf christelijke scholen zijn “houden ze rekening met andere geloven.”

Niet overal

Op het christelijke Gerrit Rietveld College hanteren ze enkel christelijke feestdagen. “Wij bieden alle leerlingen die het Offerfeest willen vieren de mogelijkheid dit te doen, maar voor de andere leerlingen is het een reguliere lesdag. Wij zorgen ervoor dat niemand lesstof mist, door de stof in de elektronische leeromgeving te zetten”, aldus de rector.

Alle leerlingen hebben overigens het recht op een vrije dag bij religieuze verplichtingen. Wel moeten ze dat twee dagen van tevoren aangeven.

Door: Redactie

Exit mobile version