WNL

Sociale Recherche speurt social media af naar fraudeurs uitkering

De 58-jarige Linda uit het Verenigd Koninkrijk kreeg al twintig jaar lang een uitkering, omdat ze naar eigen zeggen niet kon werken door haar reuma. Het was zo erg dat ze haar armen niet boven haar hoofd kon tillen, zei ze zelf. Toen de uitkeringsinstanties op Facebook zagen dat Linda wel ging quadrijden en duiken op vakantie, werden haar uitkeringen stopgezet.

Ook in Nederland zijn er per jaar duizenden gevallen van fraude met uitkering. De Sociale Recherche in Nederland is dan ook scherp op het sociale mediagebruik van mensen met een uitkering. “Facebook-accounts die openbaar zijn, daarvan worden foto’s gecheckt”, zegt Annemieke van Spanje, bijstandsfraudeadvocaat. “Maar het kan ook zijn dat men in de straat gaat staan en de woning in de gaten houdt.”

In veel gevallen gaat het niet om fraude met opzet, maar een bijstandsfraude advocaat is er niet om tips en tricks te geven aan mensen die een slaatje willen slaan uit een uitkering. “Absoluut niet!”, zegt Van Spanje. “Als mensen zich bij mij melden dan is er vaak al een probleem en dan vraagt men aan mij hoe we het probleem kunnen oplossen.”

Door: Redactie

Exit mobile version