WNL

Nederland wordt weer Eurofiel, zegt Brexit-onderhandelaar Guy Verhofstadt

Volgens Guy Verhofstadt, oud-premier van België en Brexit-onderhandelaar namens de Europese Unie, staat de Nederlandse bevolking steeds positiever tegenover Europa. Dat suggereert Verhofstadt in het WNL-programma Weg van de Wereld, dat zaterdag om 22.35 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Na het referendum over Oekraïne heerste in Nederland een duidelijk anti-Europa sentiment. Maar volgens Verhofstadt is die trend aan het keren. “Misschien is dat ondertussen weer terugveranderd. De slinger is weer de andere richting aan het ingaan. Zo voel ik het aan”, aldus de Belg, die pleit voor een ‘sterk’ Europa.

‘Omgekeerd domino-effect’

Verhofstadt verwijst naar de bijeenkomst van een aantal politieke partijen in Koblenz, in het begin van dit jaar. Onder meer de Geert Wilders en Marine Le Pen kondigden daar aan dat 2017 “het jaar van democratische, geweldloze politiek revolutie in Europa” zou worden. “De mensen worden wakker, ze schudden het juk van de politieke correctheid van zich af. Ze willen hun vrijheid terug. En wij zijn hun instrument”, zei Wilders, verwijzend naar de ‘macht van Brussel’.

Door veel pro-Europese politici werd bevreesd dat de EU uiteen zou vallen, als de Eurosceptische partijen aan de macht zouden komen. “In plaats van een domino-effect hebben we een omgekeerd domino-effect gezien. Mensen willen dat niet”, lacht Verhofstadt. “Ze zeggen: ja, ik wil ook dat het beter gaat. Ik vind ook dat Europa het beter zou moeten doen. Maar ik laat het niet kapot gaan.”

‘Er is een kentering’

De Belg spreekt zelfs van een ‘Europese heropleving’, zo concludeert hij aan het eind van de uitzending. “Er is enorm veel veranderd na de Brexit en er is een soort heropleving van Europese ideeën”, zegt Verhofstadt. “Er is een kentering.'”

In Weg van de Wereld ontvangen strateeg Rob de Wijk en oud-Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekestijn spraakmakende gasten om de geopolitieke spanningen te bespreken. Waar staat Nederland op het nieuwe wereldtoneel? Kijk zaterdag om 22.35 uur op NPO 2 (direct na Nieuwsuur). 

Door: Redactie

Exit mobile version