main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Weg van de Wereld (tv) - 22 juli 2017 — 16:12

‘Poetin heeft een Derde Wereldoorlog weten te voorkomen’

Sergey Karaganov, adviseur van Poetin, vindt dat Europa een groot monument voor de Russische president zou moeten oprichten in Brussel.

In het tv-programma Weg van de Wereld stelt de Russische politicoloog en econoom dat Poetin een Derde Wereldoorlog heeft afgewend door de Krim te bezetten. Daarmee voorkwamen de Russen effectief dat Oekraïne onderdeel werd van de “Westerse alliantie”, meent hij.

“De grote oorlog was vroeg of laat uitgebroken”, zegt Karaganov. “Er waren twee mogelijkheden: de Russen zijn namelijk altijd bereid om aan te vallen. Of de NAVO zou bang zijn geweest voor ons en zelf hebben aangevallen. Dat is een objectief gegeven.”

Vreselijke nederlaag

Karaganov, een invloedrijk Russisch denker op het gebied van internationale politiek, gelooft dat Rusland de verantwoordelijkheid heeft om “Europa te behoeden voor een grote oorlog”.

“Wij bepalen dat zelf. En we hebben Europa behoed voor een vreselijke nederlaag.” Overigens ontkent hij dat Rusland Oekraïne is ‘binnengevallen’. “Het was een grijs gebied.”

Koude Oorlog

De man die voorheen adviseur was van Boris Jeltsin én werkzaam was voor de Verenigde Naties kijkt in Weg van de Wereld terug op de Koude Oorlog, die volgens hem een zware wissel trok op de voormalige Sovjet-Unie.

“Wij waren overigens niet in de veronderstelling dat we de Koude Oorlog hadden verloren. Het Westen vond dat het gewonnen had, omdat wij het communisme hebben afgeschaft.”

“Dat Rusland vervolgens ineenstortte was aan onszelf te wijten, het was 99 procent onze eigen schuld. Maar nu is het payback time. We willen Rusland consolideren. En Europa maakt een identiteitscrisis door, een sociaal-economische crisis.”

Zijn we op weg naar een nieuwe wereldorde? In aflevering vier van Weg van de Wereld ontvangen Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn de Russische politicoloog en econoom Sergey Karaganov, adviseur van president Poetin. Hoe kijkt hij naar Europa?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer