WNL

Baudet wil verlaging belastingdruk: ‘Meevallers zijn eigenlijk tegenvallers’

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet stelde vandaag voor om in de Tweede Kamer niet meer te spreken van “meevallers” bij onverwacht hoge belastinginkomsten.

Hij deed zijn uitspraken zojuist tijdens het debat over de Voorjaarsnota die vorige week bekend werd gemaakt. Hieruit blijkt dat de overheid dit jaar bijna 8 miljard euro meer dan verwacht ophaalt in de vorm van btw, loon- en vennootschapsbelasting.

Een ‘meevaller’ betekent dat de burger teveel belasting heeft betaald

Volgens Baudet lijkt het daarom voor veel Kamerleden “vandaag geen 5 juli, maar 5 december. Sinterklaas is in het land!” Zelf betwistte hij deze zienswijze. “Dit zijn helemaal geen meevallers. Dit zijn tegenvallers. Tegenvallers zijn het voor de werkende Nederlander die blijkbaar teveel belasting heeft betaald.”

Volgens het FvD is de totale belastingopbrengst de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de economie als geheel. Voor Baudet bewijs dat de overheid zich “een veel groter deel van het bruto nationaal product toe-eigent”.

‘Legitimiteit democratie in het geding’

Hij riep de Tweede Kamer niet alleen op om de term ‘meevaller’ niet meer te gebruiken, ook wilde de FvD-leider per direct een begin maken met belastingverlaging. De kans dat dit meteen gebeurt lijkt met het oog op de lopende formatie bijzonder klein. Baudet vond desondanks dat het uitblijven van een dergelijke beslissing “de legitimiteit van de regering en van de democratie in de waagschaal” stelde.

Door: Redactie

Exit mobile version