WNL

Brexit-ramp dreigt voor Nederlandse vissers: ‘De helft straks werkeloos’

Er dreigt een regelrechte Brexit-ramp voor de Nederlandse visserij. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese unie stapt moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over zones waar gevist mag worden door boten uit andere landen.

Als het Verenigd Koninkrijk de Brexit hard speelt, kan het zomaar gebeuren dat de helft van de Nederlandse vloot aan wal moet blijven en er geen haring meer gevangen mag worden. De Britten onderhandelen over de tweehonderdmijlzone. Een gebied waar geen andere schepen dan Britse mogen vissen. Uitgerekend uit dat gebied haalt Nederland 80% van de haring uit de zee, zegt Pim Visser van Visned.

Geen haring meer

“De Nederlandse schepen mogen dan geen haring meer vangen en dat betekent dat ze eigenlijk werkloos zijn”, zegt Visser. “Als dat gaat gebeuren is het een gitzwart scenario. Dat gaat het gewoon echt fout voor de vissers, hun familie, de gemeenschappen en de werkgelegenheid”, stelt hij. Het kan zo zijn dat de haring binnenkort geïmporteerd moet worden. “Dan weet je niet meer wat je moet betalen, want dat hangt van de exporteur af.”

Diederik Parlevliet, CEO bij Parlevliet en van der Plas, maakt zich ook ernstig zorgen over de Brexit-onderhandelingen. “Er zitten nu veel mensen in onzekerheid. Stel dat de Britten het hard willen spelen moet ik misschien wel de helft van alle schepen aan wal houden.” Hele vissersdorpen zouden ontwricht raken volgens Parlevliet. “Plaatsen als Katwijk of IJmuiden zullen ontzettend hard worden geraakt.”

‘Enorme ramp’

De Britten hebben de manschappen om het volledige gebied over te nemen. “Ze hebben genoeg schepen om het daar leeg te vissen”, zegt Parlevliet. “Dit zou een enorme ramp zijn voor de Nederlandse visserij, maar ook voor de andere landen in Europa.”

Door: Redactie

Exit mobile version