main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 17 juni 2017 — 17:54

‘VOC-wrak komt terug in Nederlandse handen’

Over twee weken begint de grootste en duurste archeologische expeditie uit de Nederlandse geschiedenis. Maar de kostbare lading van het in 1740 vergane VOC schip de Rooswijk was tot afgelopen woensdag voor driekwart eigendom van een Engelse avonturier, die veel geld verdiende aan een eerdere expeditie op het wrak.

Pak stroopwafels en jenever

Vanaf 1 juli zal een team duikers en archeologen voor de kust van Engeland beginnen met het blootleggen van de resten van het schip. In ruil voor een pak stroopwafels, een fles jenever en een stuk Goudse kaas deed de hoogbejaarde avonturier Rex Cowan woensdag in zijn Londense woning afstand van zijn rechten op het schip. Daarna werden nog een aantal zakken zilveren munten volgens de afgesproken formule verdeeld. “Nu Rex Cowan het materiaal voor niets heeft teruggegeven, hoeft er geen historisch materiaal meer verkocht te worden om het werk te financieren”, aldus Martijn Manders, de leider van de expeditie opgelucht, “en zo hoort het ook.”

Wrakken van VOC schepen zijn eigendom van Nederland. Maar kort na de ontdekking van het wrak van de Rooswijk, in de jaren negentig, werd het door het ministerie van Financiën verkocht.De prijs: een kwart van de opbrengst van een duikexpeditie. Avonturier Rex Cowan haalde minstens 66.000 zilveren munten en allerlei historisch belangrijk materiaal naar boven. Een deel van de spullen werd geveild en bracht de miljoenen op. Onbekend is nog wat de precieze opbrengst was. De Nederlandse regering kreeg enkele voorwerpen en munten ter waarde van ‘enkele tonnen’, aldus Manders.

‘Ik doe het niet om de knikkers’

De voormalige eigenaar van De Rooswijk, Rex Cowan wil niet als schatgraver gezien worden.”Mensen denken allemaal dat ik er in zat voor de knikkers, maar dat is niet zo. Het verkopen van een deel van de kostbare lading was simpelweg de enige een manier om dit soort expedities op touw te zetten.” De leider van de huidige expeditie Martijn Manders beaamt dat, maar heeft zich nooit verzoend met die gang van zaken. “Als je de opbrengst van een duikexpeditie bepaalt waar je duikt en wat je zoekt, doe je geen goed onderzoek.”

“De Nederlandse republiek is in de zeventiende eeuw vooral rijk geworden door handel in graan; het wrak van een graanschip zou dus ook heel interessant zijn om te onderzoeken, maar daarbij ga je geen grote hoeveelheden zilver vinden.”

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer