Minder openbaar vervoer door komst elektrische bussen
Door de aanschaf van elektrische bussen verdwijnt het openbaar vervoer in kleinere dorpen. In andere plaatsen zijn de kosten gestegen, omdat bussen vaak aan de laadpaal moeten staan en dan niet gebruikt kunnen worden.
Zo staat in Eindhoven, waar op dit moment de grootste elektrische vloot van Europa rijdt, 1 op de 4 bussen in de remise om op te laden. Volgens Nico van Pariodon van de Vervoerregio Amsterdam zouden er 'enkele procenten' meer bussen kunnen rijden als de dienstregeling op diesels in plaats van e-bussen zou worden uitgevoerd.
Dure infrastructuur
Ook blijkt de aanschaf van de infrastructuur voor elektrische bussen duur, waardoor er geen geld over is voor buslijnen naar kleine plaatsen. "Ik denk dat we meer ov hadden gekregen als we geen elektrisch busvervoer hadden gekregen", stelt Van Paridon in OV Magazine.
Met ingang van de nieuwe dienstregeling van volgend jaar verliezen in Noord-Holland enkele plaatsen een vaste busverbinding, mede door de komst van de elektrische bus. De bus rijdt nog wel, maar alleen op 'bestelling' via een app.
Gisteren werd duidelijk dat Nederland voorloper is op het gebied van elektrisch busvervoer. Zo rijden er over twee jaar 300 e-bussen door het land, drie keer zo veel als nu. In 2025 moeten alle bussen in Nederland vrij zijn van schadelijke gassen.