WNL

‘Turkije heeft een sterke leider als Erdogan nodig’

De Turkse zakenvrouw Aysel Erbudak vindt dat Turkije als land een sterke leider nodig heeft. Daarom is de huidige president Erdogan het beste wat de Turken kon overkomen.

Dat zei Erbudak vandaag in WNL Tegenpolen. Ze vertelde dat onrusten in en rondom Turkije ervoor zorgen dat het land voor de “interne rust wel een leider als Erdogan” nodig heeft. “Ook als ik kijk naar de ambities van Turkije om straks weer een grote wereldmacht te worden, daar past deze man goed bij”, voegde Erbudak toe aan haar pleidooi voor de president. Zei zei ook dat Turkije ‘massaal voor Erdogan’ had gestemd in het referendum waarmee de president meer macht naar zich toe wilde trekken.

‘Erdogan is een dictator’

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf sprak die massale steun van Turken aan Erdogan tegen. De winst voor Erdogan in het referendum is “met name te danken geweest aan stemmen vanuit het buitenland. De stemmen die grotendeels ook beïnvloed zijn door de AK-partij van Erdogan.”

“Als je kijkt naar wat er gebeurt met de mensenrechtensituatie in Turkije, het feit dat er nu wordt gesproken over het invoeren van de doodstraf, dat is schrikbarend”, zei Hoogwerf. “Erdogan is gewoon een dictator. Hij heeft mensen opgepakt, die lopen allemaal het risico om zeep geholpen te worden”, voegde ze daar aan toe.

‘Turkse persvrijheid staat gigantisch onder druk’

Hoogwerf stelde dat de persvrijheid in Turkije enorm onder druk staat. Erbudak was het daar niet mee eens. Om te begrijpen waarom de Turkse overheid hardhandig optreedt tegen haar tegenstanders zouden westerse media ‘zich moeten verdiepen’ in de manier waarop de Gülenisten zich organiseren. “Wat er in Turkije vorig jaar dreigde te gebeuren was echt een serieus probleem. Turkije zou in één klap zijn veranderd in een vorm van Iran”, zei Erbudak over de mislukte coup die vorige zomer plaatsvond.

Door: Redactie

Exit mobile version