WNL

Schippers wil DNA-gegevens ziekenhuis gebruiken om misdaden op te lossen

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat de gegevens die ziekenhuizen verzamelen over DNA-gegevens, gebruikt kunnen worden door de politie en justitie om misdaden op te lossen.

Dat meldt de Privacy Barometer vandaag. Volgens de privacy waakhond zou daar ook in het verleden afgestaan materiaal onder vallen. Ook zou de patiënt in het wetsvoorstel niet om toestemming hoeven worden gevraagd. Soms bewaren ziekenhuizen oud DNA-materiaal in zogenaamde biobanken. Met deze informatie doen ziekenhuizen bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek.

DNA-onderzoek; grote stappen in misdaadbestrijding

Met de komst van DNA-sporenonderzoek hebben politie en justitie verschillende misdaden op kunnen lossen die in het verleden niet op te lossen waren. Zoals de doorbraak in de zaak rond de vermoorde Marjanne Vaatstra, in 2012. Toch zijn niet altijd DNA gegevens voor handen. Dat wil de minister met deze wet oplossen. Privacy Barometer is echter kritisch op het voorstel van Schippers. De waakhond stelt dat in 2011 een soortgelijk voorstel van tafel is geveegd omdat het te grote gevolgen had voor de grondrechten van burgers.

 

Door: Redactie

Exit mobile version