main-logo NPO Start
Word lid
28 april 2017 — 13:46

Europa wil af van geldverslindende verhuizingen, Frankrijk ligt voorlopig dwars

Het Europees Parlement (EP) wil stoppen met de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg. Frankrijk weigert vooralsnog ‘Straatsburg’ op te geven, maar de Brexit biedt mogelijk uitkomst.

Vanwege het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU moeten twee nu nog Britse Europese agentschappen – het Europees medicijnagentschap (EMA) en de Europese bankenautoriteit (EBA) – vertrekken uit Londen en verhuizen naar het Europese vasteland. Heel veel EU-landen, waaronder Nederland en Frankrijk, azen op de agentschappen. Als het aan het EP ligt, krijgt Frankrijk ze, mits ze de zetel in Straatsburg opgeven.

LEES OOK: EU blundert met 347 miljoen: geen opzegtermijn huur afgesproken

“Er was al een meerderheid voor het schrappen van de tweede zetel, maar nu doen we voor het eerst een concreet en haalbaar voorstel”, zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange. “Dit moet worden meegenomen in de onderhandelingen tussen het VK en de EU.”

Grote kostenbesparing

Als de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg stopt, scheelt dat jaarlijks 114 miljoen euro en een uitstoot van 19.000 ton aan CO2.

In 2013 maakte EenVandaag een reportage over de maandelijkse verhuizing:

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer

Duizenden groep acht-kinderen krijgen verkeerd schooladvies door fouten bij eindtoets

Enkele duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen dat mogelijk te hoog gegrepen is. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt. Er moet opnieuw…

Lees meer