main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 april 2017 — 20:33

Doodzieke hartpatiënte (17) moet duur medicijn zelf betalen: ouders radeloos

Denice de Wilde (17) moet de medicijnen voor haar zeldzame hartkwaal zelf betalen. Het medicijn zit niet in het basispakket, waardoor haar ouders 150 euro per maand moeten betalen voor het middel en dat kunnen ze niet opbrengen.

De ouders, Carlo en Karin, zijn radeloos, schrijft BN de Stem. Denice heeft POTS, waarbij ze last heeft van chronische vermoeidheid, flauwvallen en grote wisselingen in bloeddruk en hartslag. Ze heeft haar school (vwo) stop moeten zetten en zit al een jaar ziek thuis.

Verzekeraar twijfelt aan werking

In het ziekenhuis kreeg ze Midodrine voorgeschreven van haar arts, maar bij de apotheek bleek dat haar vader dit medicijn uit eigen zak moet betalen omdat de verzekeraar het niet vergoedt. Er zou getwijfeld worden aan de werking van het medicijn. Denice zou echter enorme baat bij het middel hebben.

De behandelend arts, kinder-cardioloog dr. J. Heuser van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is verbaasd, in Duitsland, waar hij vandaan komt, wordt het middel wel vergoed. Hij wil nu het Zorginstituut Nederland benaderen om het middel wel vergoed te krijgen.

Brief aan Rutte

Karin en Carlo leven van een aow en moeten daarom alle eindjes aan elkaar knopen. Ze zijn zo radeloos dat ze zelfs een brief hebben geschreven aan premier Rutte. Hun verzekeraar VGZ schuift de verantwoordelijkheid af op de regering, deze zou bepalen wat in het basispakket zit en wat niet. Toch hebben Karin en Carlo alles geprobeerd om het tóch vergoed te krijgen. “Zonder Midodrine is Denice een popje dat niets kan. Dan slaapt ze twintig uur per dag”, zegt Carlo.

De gemeente weigert tenslotte om de familie aanvullende bijstand te geven, omdat sommige verzekeraars aanvullend wel het middel vergoeden. Maar volgens Carlo is dat bij VGZ en Midodrine niet het geval.

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer