WNL

Amsterdam schrapt couplet Wilhelmus uit naturalisatieceremonie

Het CDA in Amsterdam is boos omdat de naturalisatieceremonie op de schop is gegooid door een D66-wethouder. Deze zou onder meer het zesde couplet van het Wilhelmus uit de ceremonie hebben geschrapt en een ‘grappig bedoeld’ filmpje vertonen met het eerste couplet van het volkslied. Het CDA noemt het ‘een kleffe vertoning’.

Wethouder Abdeluheb Choho van D66 wordt vandaag in de De Telegraaf het brein achter deze verandering genoemd. Tijdens de naturalisatieceremonie ontvangen nieuwe Nederlanders hun staatsburgerschap en worden ze tevens inwoner van Amsterdam. De wethouder wilde de ceremonie aanpassen aan de tijd waarin ‘iedereen in al zijn diversiteit past’. Zo worden ’respect voor elkaar, gelijkheid en vrijheid van handelen en geest’ uitgedragen in een vertoonde film.

Geen zesde couplet meer

CDA-raadslid Diederik Boomsma is niet blij met de veranderingen en spreekt over ‘een kleffe vertoning’. “Voorheen was er een zanger, speelde iemand piano en werd zo feestelijk het Wilhelmus gezongen. Dat nu het zesde couplet is weggelaten, zogenaamd om tijd te besparen, is onzin en flauwekul. Dit is ons volkslied, waarbij we dan het eerste en het zesde couplet zingen. Het zesde couplet gaat over het verdrijven van tirannie: juist bij uitstek een boodschap die op dit plechtige moment mag klinken. Dat knip je dat niet zomaar weg”, aldus Boomsma tegen de Telegraaf.

Geen respect voor het volkslied

In een vertoond filmpje van het eerste couplet van het volkslied wordt een couplet gezongen door een levend standbeeld van een skelet op de dam. “Het straalt een gebrek aan respect uit en een slordige omgang met onze tradities en met wat dit betekent. Precies wat je niet moet doen. Dit is een plechtig, trots en belangrijk moment. Mensen worden Nederlandse staatsburger”, zegt Boomsma daarover.

Hij gaat vragen wat deze aanpassingen gekost hebben. Boomsma heeft vernomen dat een duur extern bureau de aanpassingen heeft aangedragen.

Door: Redactie

Exit mobile version