main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 april 2017 — 12:50

De miljoenenindustrie van het online daten: dit is wat er wordt verdiend

In WNL’s nieuwste uitzending van Stand van het Land wordt uitgebreid aandacht besteed aan (online) dating. Kijk de uitzending hier terug.

Er zijn in Nederland zo’n 2,7 miljoen vrijgezellen. Een groot deel daarvan zou best een relatie willen, maar hoe vind je die tegenwoordig? Dat gaat uiteraard nog steeds via werk, vrienden en uitgaan, maar het online daten heeft sinds de jaren 2000 een enorme opmars gemaakt. In 2003 zei in een enquête van het CBS nog maar 1,7% van de samenwoners elkaar via internet te hebben leren. In 2013 was dat al gestegen naar 13%. Dat is naar verwachting alleen maar verder opgelopen, want in deze cijfers mist één heel belangrijke ontwikkeling: de opkomst van Tinder.

Voor degene aan wie dit volledig voorbij is gegaan: Tinder is een datingapp waarin je foto’s met een kort tekstje van mensen die je leuk vindt naar rechts swipet. Als die ander dat ook doet heb je een match en kun je elkaar berichtjes sturen. In Nederland zou de app inmiddels zo’n 1,5 miljoen gebruikers hebben. Wereldwijd zou de app zelfs al 50 miljoen keer zijn gedownload.

Als je kijkt naar de onderzoeken over online daten van vóór Tinder, zag je dat vooral 50-plussers via internet de liefde vonden (37%). Veel jongeren vonden online daten toch een beetje suf. Dat is door Tinder behoorlijk veranderd: volgens dit onderzoekje zou bijna driekwart van de (Amerikaanse) jongeren op Tinder zitten. Al kun je je afvragen wat de beweegredenen zijn: slechts een klein deel was echt op zoek naar een relatie, 44% deed het om een egoboost te krijgen.

Big business?

Maar levert het nou een beetje geld op? Dat begint te komen. Tinder is gratis en ging in eerste instantie voor werelddominantie en schaalgrootte zoals startups wel vaker doen: eerst de mensen, dan komt het geld later wel. Sinds 2015 is er echter een betaalde dienst. Volgens het laatste jaarverslag had Tinder eind 2016 1,7 miljoen betalende gebruikers. Dat leverde vorig jaar 175 miljoen dollar op. Het moederbedrijf van Tinder behaalde in 2016 een omzet van 1,1 miljard dollar uit haar datingactiviteiten. En Tinder is daar steeds belangrijker in geworden.

Dat moederbedrijf is sowieso interessant: dat is het beursgenoteerde Amerikaanse Match Group en heeft 45 verschillende datingsites en -apps. Niet alleen Tinder maar ook het Nederlandse Lexa valt hieronder. Maar als je weet dat MatchGroup wereldwijd actief is en 59 miljoen actieve maandelijkse gebruikers heeft (5,5 miljoen betalende), dan valt die 1,1 miljard eigenlijk wel een beetje tegen, al was de omzet wel met 23% gestegen.

Er zit ook een paradox in het businessmodel: enerzijds is het belangrijk om schaalgrootte te hebben, dus veel gebruikers. Maar als deze gebruikers er zijn dreigt weer dat er veel ‘rotzooi’ tussen zit. Fake profielen, trollen of mensen met minder liefdevolle bedoelingen. (Sowieso moet je oppassen voor malafide datingsites, dat is weer een heel ander verhaal, waar zelfs de AFM voor waarschuwde, hier en hier. Ook het abonnementsmodel heeft nadelen: zodra je iemand vindt, haak je af en als je na een paar maanden nog niemand hebt gevonden, haak je wellicht ook af. Wel weer interessant om te zien in onderstaand overzichtje is dat vooral mannen betalen voor Tinder, terwijl (Amerikaanse) vrouwen voor de traditionele datingsites kiezen.

Datingsites

De opkomst van de apps heeft die datingsites wel een grote tik toegebracht. De Konink van E-matching zei in ons programma zo’n 30%  zijn omzet te hebben verloren. De markt in Nederland voor datingsites is sowieso niet zo groot. Op basis van gesprekken met deskundigen en de analyse van mediabestedingen kwamen wij tot een schatting van tussen de 25 en 45 miljoen euro.

Het zijn vooral de grote spelers met veel (echte) gebruikers die het redden. Verder zie je dat veel mediabedrijven datingsites hebben gekocht. Op zich geen gek idee, aangezien er 30 tot 40% van de budgetten gaat naar advertenties. Je moet namelijk genoeg mensen hebben die naar je site komen. Overigens wordt dit vooral in januari en februari uitgegeven omdat blijkbaar bij veel mensen op het goedevoornemenlijstje het vinden van een nieuwe liefde staat.

Nu kondigde Tinder vorige week aan ook met een desktopversie te komen, en hebben de traditionele sites ook allemaal een app. Dus deze twee werelden overlappen ook steeds meer.

De Nederlandse top-5 datingsites gemeten naar het aantal bezoekers per maand ziet er zo uit:

1 lexa.nl (Match Group)    426.000

2 relatieplanet.nl (TMG)    245.000

3 paiq.nl  (zelfstandig)     190.000

4 e-matching.nl (zelfstandig)    167.000

5 pepper.nl (voorheen RTL, nu MatchMedia)     86.000

Top-5 apps

1 Tinder 1,5 miljoen

2 happn 480.000

3 Badoo ?

4 Lexa ?

5 Pepper / Hot or not ?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer