WNL

SP’er stapt uit partij: felle ruzie om ‘Praat Nederlands!’

De oproep van voormalig SP-leider Jan Marijnissen aan Turkssprekenden om vooral Nederlands te praten leidt tot felle ruzie binnen de partij. Veerle Segers, een voormalig gemeenteraads- en Statenlid, is uit de partij gestapt. De Tilburgse twitterde een foto van haar hond die zijn tanden in een SP-lidmaatschapspas zet. “Opgezegd”, schrijft ze in de bijgaande tweet. “Solidaire wereldburgers en een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen.”

Steeds meer kritiek op ‘Praat Nederlands!”

Ze voegt zich bij een groeiende stoet criticasters. SP-gemeenteraadslid Josine Strörmann uit Rotterdam spreekt van een “ontzettend lullige opmerking”. Scheidend Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen schrijft op haar eigen Facebookpagina:  “Ga dit weekend goed nadenken. Ik wil niet meer polarisatie maar minder. En dit, dit is polarisatie pur sang.” Ook postte zij een felicitatie aan Cem Lacin, het nieuwe Turks-Nederlandse Kamerlid, in het Turks.

Lacin zelf lijkt het conflict vooral te willen sussen “Vrienden, toppers, kameraden.. Socialisten zijn internationalisten! Wij kijken verder dan taal, kleur, sekse en seksuele geaardheid! De strijd die wij moeten voeren is die tegen ongelijkheid, armoede en het kapitaal.. Schouder aan schouder met iedereen die gelooft in gelijkheid en gelijkwaardigheid, wereldwijd!” schreef hij eerder.

‘DENK is de enige normale linkse partij’

Dit deed weinig om de gemoederen te bedaren. De discussie op zijn Facebookpagina is inmiddels totaal ontspoord. DENK-fans roeren zich in de comments. “DENK is enige linkse normale partij”, zegt ene Mesut Tekir. “De rest is racistisch, fascistisch.”

Door: Redactie

Exit mobile version