WNL

Meer dan tienduizend spookstemmen bij Tweede Kamerverkiezingen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn duizenden stemmen verloren gegaan door fouten bij de telling. Dat blijkt uit de definitieve resultaten van de verkiezingen die zojuist door de Kiesraad gepresenteerd werden bij een zitting van het Centraal Stembureau.

Stemmen verdwijnen, stemmen verschijnen

Oud-VVD-Tweede Kamerlid Jan-Kees Wiebenga presenteerde vandaag de resultaten van de verkiezingen namens de Kiesraad. Hij gaf aan dat bij diverse stembureaus in het land 8.801 stemmen minder waren uitgebracht dan er stempassen waren ingeleverd. Op sommige bureaus waren er juist meer stemmen geteld dan er passen werden ingeleverd. Dit verschil kwam tot 2.868. In het overgrote merendeel van de gevallen konden stembureaus geen verklaring geven voor dit verschil.

Desalniettemin zag de Kiesraad geen reden tot hertelling. Volgens voorzitter Wiebenga komt het aantal spookstemmen, met pakweg 10.000 stembureaus verspreid over het land, neer op ongeveer één stem per bureau.

“De praktijk bij alle verkiezingen wijst uit dat er toch klein verschillen kunnen ontstaan hoe goed men in de stembureaus ook hun best doen”, zei Wiebenga.

‘Ernstig incident’ in Nijmegen

Op de dag van de verkiezingen raakte op diverse plekken de stembiljetten op. In Nijmegen heeft dat er mogelijk toe geleid dat kiezers hun stem niet konden uitbrengen, zei Wiebenga, die sprak van “een ernstig incident”. De burgemeester van Nijmegen heeft aan de Kiesraad zijn excuses aangeboden.

De Kiesraad gaf aan ook dit jaar weer “vele e-mails, telefoontjes en berichten van burgers te hebben ontvangen die zich zorgen maakten over onregelmatigheden”. De Kiesraad onderzocht deze meldingen maar gaf aan vertrouwen te hebben in de uitslag.

 

Door: Redactie

Exit mobile version