WNL

Ellian: ‘Mogelijke bemoeienis Turkse overheid bij verkiezingen’

De minister van Binnenlandse Zaken moet een onderzoek instellen naar de verkiezingsoverwinning van DENK. Dat zei de jurist Afshin Ellian zojuist bij WNL op Zaterdag. 

Ellian sprak het vermoeden uit dat de Turkse overheid zich bemoeid had met de Nederlandse verkiezingen. Hij zei dat DENK steun had gehad van salafistische imams en mogelijk ook van Diyanet, het Turkse overheidsinstituut voor godsdienstzaken. “Ik vind dat de minister van Binnenlandse Zaken dat moet onderzoeken”, zei Ellian. “Ze moeten kijken welke partijen zich nog meer ermee hebben bemoeid, naast Diyanet en de salafisten.” Ellian zei ook dat de internationale Turkse organisatie
Milli Görüş DENK gesteund had.

‘Zet tolk neer in stembureaus’

Ellian herhaalde de beschuldigingen die eerder door anonieme stembureaumedewerkers geuit werden in diverse media: DENK zou stemmen geronseld hebben. Ellian zei dat “analfabete mensen” naar het stembureau werden gedreven om daar een stem uit te brengen voor DENK. Ellian pleitte voor een tolk in stembureaus om dergelijke praktijken tegen te gaan. Ook pleitte hij voor onderzoek naar de aanwezigheid van de Turkse vlag in stembureaus.

‘Boycot is taal van Erdogan’

Het was de eerste keer dat Ellian aanschoof bij WNL nadat de partij donderdag een boycot van de omroep had afgekondigd. DENK deed dit nadat Ellian in Goedemorgen Nederland een “achterlijke Midden-Oostenpartij” had genoemd. Ellian had geen goed woord over voor de boycot. “Taal van Erdogan!” zei de jurist. “Je hebt iets tegen mij geschreven: je gaat drie maanden de bak in.”

“Heel vreemd dat er op deze manier met journalisten wordt omgegaan. Als hij diversiteit wil moet hij ook respect hebben voor diversiteit van opinies”, voegde Ellian eraan toe.

Door: Redactie

Exit mobile version