WNL

Roemer: ‘Verbied winst maken in de zorg’

“Weg met het eigen risico, de marktwerking afschaffen en terug naar één zorgverzekeraar”: dat zegt Emile Roemer. De SP-voorman was vandaag te gast als gasthoofdredacteur bij Goedemorgen Nederland waar hij samen met psychiater Cobie Groenendijk een lans brak voor een nationaal zorgfonds.

Roemer had Groenendijk zelf meegebracht als gast. Groenendijk vertelde dat ze in haar praktijk mensen tegenkwam die zorg probeerde te mijden waar hun gezondheid onder leed. Net als de SP gaf zij aan de oplossing te zien in een terugkeer naar een systeem waarin de overheid een grotere rol speelt.

‘Maak de zorg weer van ons’

“De afgelopen jaren hebben we een systeem gekregen waar particuliere bedrijven de regie voeren”, zei Groenendijk. “Het zorgfonds wil daar korte metten mee maken. We moeten af van de marktwerking in de zorg, af van het idee van concurrentie en winstbejag. Zorgen dat de zorg weer van ons wordt.”

Volgens Groenendijk kunnen patiënten niet meer de regie voeren over hun eigen zorg omdat “zorgverzekeraars op de stoel van de dokter gaan zitten”. Volgens de psychiater en Roemer is het afschaffen van “het winstdenken” de enige oplossing voor dit probleem. “Dat is een vreemd element.”

‘Geen zin om nostalgisch te worden’

De CNV liet juist een kritisch geluid horen. Volgens Suzanne Kruizinga, voorzitter van de vakbond, heeft het “geen zin om nostalgisch te worden.”

“Dat was een hele andere periode”, aldus Kruizinga. “We hebben veel meer ouderen en de zorgkosten zijn ook gestegen.”

 

 

 

Door: Redactie

Exit mobile version