main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
OM-topman Gerrit van der Burg.
WNL Op Zondag - 23 april 2023 — 11:48

OM-topman Gerrit van der Burg: Teleurstelling groot na vrijspraak Richard de Mos

Volgens de topman van het Openbaar Ministerie (OM) Gerrit van der Burg was de teleurstelling bij het OM “groot” na de vrijspraak in de zaak tegen de voormalig Haagse wethouder Richard de Mos. “Het is invoelbaar dat er bij de heer De Mos en de andere verdachten veel frustraties los kwamen en dat ze boos zijn op het Openbaar Ministerie. Dat begrijp ik heel goed”, aldus Van der Burg in het televisieprogramma WNL op Zondag op NPO1.

Volgens de afscheidnemend voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM denkt de rechtbank “180 graden anders over de feiten die er liggen en de vertaling ervan in strafbare feiten dan het OM”.

Volgens Van der Burg beraadt het OM zich nog op een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak: “Het OM is niet over één nacht ijs gegaan. Het is een langdurig grondig onderzoek geweest, waarbij de verdediging ook alle ruimte heeft gehad om ontlastend materiaal in te brengen. We gaan kijken, en daar hebben we echt nog wel even voor nodig, of we in hoger beroep gaan. We zijn niet blind en doof voor signalen uit de samenleving.”

Aanhouding strafrechtadvocaat Inez Weski

Van der Burg reageerde ook op de aanhouding van advocaat Inez Weski, die “wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die bezig is met internationale drugshandel en witwassen”.

Tekst gaat verder onder tweet

Volgens Van der Burg gaat het om een aanhouding met veel impact: “Ze is aangehouden op verdenkingen. We zijn bezig met een strafrechtelijk onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen. We hebben een langdurig proces achter de rug ten aanzien van de afwegingen, want we begrijpen goed wat de impact van zo’n aanhouding is.”

Kroongetuigeregeling

Verder reageerde de OM-topman op het kritische OVV-rapport Bewaken en Beveiligen en stelt dat het gebruiken van kroongetuigen noodzakelijk is voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Volgens Van der Burg is het “nodig” om in werelden waarin “alles draait om afscherming van informatie en identiteit” mensen kunt gebruiken die het criminele milieu uit willen. “Dat zal zeker moeten blijven kunnen”, zo besluit Van der Burg in het televisieprogramma WNL op Zondag.


Lees ook:

Inez Weski verdacht van deelname aan criminele organisatie: ‘Boodschappenmeisje van Taghi’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer