main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Yezidi-vrouwen herinneren de genocide op hun gemeenschap door IS tijdens een protest.
't Wordt Nu Laat - 15 januari 2020 — 15:42

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse: ‘IS-vrouwen hebben zeer kwalijke rol in het kalifaat en in genocide’

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse heeft grote moeite met de manier waarop terugkerende IS-vrouwen worden neergezet als slachtoffers. “Als je puur kijkt naar de feiten, dan zie je dat IS-vrouwen een enorme, kwalijke rol hebben gespeeld in het tot stand brengen en onderhouden van het kalifaat”, vertelt hij in radioprogramma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

“Ik heb de afgelopen twee jaar veel mensen uit de Yezidi-gemeenschap ontmoet en als je hoort wat hen is overkomen, vooral de jonge vrouwen, maar ook hun zonen, vaders, broers, hoe ze op de meest walgelijke manieren zijn afgeslacht, dan ga je wel anders kijken naar de inbreng van Nederlandse IS-vrouwen. Je hoort ze in interviews altijd zeggen: ‘Wij hebben hier nooit iets van gemerkt, want we waren altijd binnen koekjes aan het bakken.’ Dat zeggen ze, terwijl hun man aantoonbaar dood en verderf heeft gezaaid. Ik heb daar grote moeite mee, want als je de Yezidi-gemeenschap spreekt, dan hoor je ze juist heel erg spreken over de rol die IS-vrouwen hebben gehad.”

De écht kritische vragen aan IS-vrouwen, worden volgens Roelse nauwelijks gesteld. “Als je doorvraagt over bijvoorbeeld het huis waarin ze hebben gewoond en hoe ze aan dat huis zijn gekomen, dan blijkt als snel dat veel van die huizen van families waren die zijn afgeslacht. Dat zijn oorlogsmisdaden. Net als het feit dat ze (IS-vrouwen, red.) Yezidi-meisjes mooi hebben gemaakt met make-up en lingerie, ten behoeven van hun jihadistische mannen.”

De echte slachtoffers aandacht geven

Volgens de strafrechtadvocaat zijn het niet de IS-vrouwen die onze aandacht moeten krijgen, maar de slachtoffers van IS die in dezelfde kampen verblijven. “Als je naar zo’n vluchtelingenkamp gaat, waar die IS-vrouwen nu verblijven, en je wandelt naar het oude gedeelte, dan vind je daar mensen die al twee of drie jaar voor IS’ers op de vlucht zijn. Zijn komen daar nooit meer weg. Zij kunnen niet terug naar Nederland. Zij krijgen hier geen uitkering of woning. Dus als die Nederlandse advocaat klaagt over de omstandigheden van IS-vrouwen, dan laat hij heel veel slachtoffers onbenoemd en maakt hen dubbel slachtoffer.”

Roelse denkt dat we IS-vrouwen te menselijk maken. “Het is ook niet zo dat we vroeger zo over SS’ers spraken. Daar spraken we met walging over. We doen alsof ze niks gedaan hebben, terwijl ze een aantoonbaar grote rol hebben gehad in de genocide op de Yezidi’s. Dat mogen we niet vergeten. Ik zou iedere advocaat die optreedt voor IS-vrouwen uitnodigen om naar dat vluchtelingenkamp toe te gaan en dan even door te wandelen naar de andere kant van het kamp. Daar zitten de mensen waar je het over moet hebben.”

LEES OOK: Jezidi-vrouw Dalal Ghanim walgt van Laura H.-interview: ‘Dit klopt niet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer